Skip to main content

“Abans de la pandèmia ateníem 300 persones diàries al Menjador Social, i ara són 540”

By 14 setembre, 2020març 11th, 2021Perspectiva

P. Quin és l’objectiu de Joventut i Vida?
R. Contribuir a transformar la realitat de les persones i famílies més vulnerables del nostre entorn de manera rellevant i duradora, defensant la dignitat d’aquestes persones, treballant per a aconseguir la seva inclusió efectiva en la comunitat en igualtat d’oportunitats.

P. Com funciona el menjador social?
R. Des del seu inici, l’any 2013, El Menjador Social a Bonavista està atenent les necessitats bàsiques d’alimentació  de les persones més vulnerables i realitzant mesures d’acompanyament. Tots els beneficiaris són derivats pels Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona i La Canonja i són:

  • Famílies necessitades, especialment amb menors a càrrec seu
  • Persones sense sostre
  • Persones vulnerables i alt risc d’exclusió social
  • Dones víctimes de violència de gènere, especialment amb fills a càrrec seu
  • Joves tutelats per l’Administració
  • Persones majors en situació de vulnerabilitat i abandó
  • El Menjador Social ajuda a superar la situació de desemparament i vulnerabilitat d’aquestes persones. Una major qualitat de vida i millora de les condicions de salut gràcies a una bona i equilibrada nutrició, fan millorar el benestar emocional i psicològic

Durant l’any 2019, s’han repartit 61.999 menús (4.601 més que en el 2018 i 16.496 més que en el 2017), atès un total de 568 persones (374 adults i 194 menors). No sols s’atenen les necessitats bàsiques d’aquestes persones, sinó que també, es realitzen assessorament, mesures d’acompanyament i moltes altres més accions en col·laboració amb l’Administració i Entitats públiques i privades.

Treballem per la igualtat en l’accés al servei que prestem, fomentant la igualtat de tracte i oportunitats. Atenem des dels més petits fins a la gent gran. Lluitem contra la discriminació per motius d’origen racial o ètnic, sexe, religió o creences, edat, discapacitat, orientació sexual, identitat de gènere o qualsevol altra circumstància personal o social. Lluitem contra la desigualtat social.

El Menjador Social és un projecte ja consolidat, eficaç i efectiu, integrat en el territori i que compte amb el suport de l’Administració i la col·laboració d’un bon nombre d’entitats tant públiques com privats. És un lloc que genera participació, col·laboració i irradia solidaritat. Comptem amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, de l’Ajuntament de Tarragona i de La Canonja, i pertanyem a la Xarxa d’Atenció Integral de persones sense llar de l’Ajuntament de Tarragona, integrats en la Comissió de Recursos i Serveis. Treballem juntament amb l’IMSST i amb l’Hospital Universitari Joan XXIII.

P. Com us ha afectat la pandèmia? (Heu tingut més demanda? Com heu hagut de modificar la vostra activitat?)
R. Des de la declaració de l’Estat d’Alarma per la COVID-19 al nostre país, el Menjador Social va haver de renovar la seva estratègia de manera urgent per continuar atenent les situacions d’emergència social. Com que no ha quedat suspès pel Reial Decret per ser una activitat essencial, el Menjador Social ha incrementat i renovat les seves tasques durant els set dies de la setmana, amb la finalitat d’alleujar el sofriment i garantir la subsistència de les persones que es troben en una situació d’especial vulnerabilitat.

Des del dia 14 de març de 2020 fins al 1 de juliol de 2020, s’han dut a terme aquestes ajudes:

  • De dilluns a diumenge, s’han elaborat els menjars per les persones sense sostre confinades en el Pavelló Poliesportiu del Serrallo (Tarragona). 11.340 àpats.
  • De dilluns a divendres, s’han lliurat diàriament un paquet d’aliments a les famílies i persones derivades pels Serveis Socials a causa de l’emergència social. S’ha atès 2.141 persones.
  • En la unitat d’atenció per a la gent gran més vulnerable (Cuidant de tu) del Menjador Social, s’ha realitzat un seguiment telefònic i se’ls ha emportat paquets d’aliment a les seves llars.

A partir d’1 de juliol, el Menjador Social està realitzant les següents tasques:

  • Servei de menjador: de dilluns a divendres, 70 famílies amb menús per a emportar-se a domicili en tapers d’un sol ús, i paquet d’aliment per al cap de setmana (aprox. 240 persones).
  • Servei de lliurament de paquets: de dilluns a dijous, paquets quinzenals. Unes 96 famílies, aprox. 300 persones.
  • Repartiment a les persones sense sostre al carrer: sopars preparats els dimecres en el Camp de Mart de Tarragona. Altres entitats ho realitzen en altres dies de la setmana.
  • Seguiment i acompanyament a la gent gran de la unitat Cuidant de tu, i lliurament d’aliment diari o setmanal segons el cas.

Abans de la pandèmia s’atenia una mitjana de 300 persones diàries al Menjador Social, i ara són 540 persones diàries, i pot ser que s’incrementi segons les necessitats.

P. Com valoreu la col·laboració amb Pont Alimentari?
R. La col·laboració i les donacions desinteressades rebudes de la vostra entitat han estat fonamentals sempre per al Menjador Social. Ara, en la crisi que vivim per l’afectació de la Covid-19, el Menjador Social s’ha convertit en un suport molt important per a la comunitat. El procés de recuperació de les persones és de vital importància per poder sortir tots junts d’aquesta situació. Que entitats com la vostra estiguin Involucrats i bolcats amb la necessitat de les més vulnerables, és fonamental, més que mai, per a poder continuar cap endavant. Moltes gràcies per ajudar-nos a seguir ajudant.

P. D’aquesta col·laboració van sorgir les cistelles solidàries que Veritas proporciona cada setmana i que vosaltres distribuïu entre 20 famílies en situació de vulnerabilitat. Com valoreu aquesta ajuda?
R. L’Associació socioeducativa Joventut i Vida, gràcies a la col·laboració de l’Obra Social La Caixa i en resposta a la necessitat detectada en el Menjador Social va començar a principis d’aquest any 2020 una nova activitat complementària al Menjador Social, annexa a ell i consistent en una Unitat d’atenció i acompanyament per a la gent gran en situació de vulnerabilitat i en el llindar de la pobresa, que vol donar resposta a l’aïllament social i la solitud no desitjada.

Aquesta unitat va haver de canviar l’estratègia d’assistència presencial en els seus locals habilitats i contigus al Menjador Social, a una assistència telefònica i a domicili. La nostra associació ja estava lliurant per la situació tan vulnerable d’una bona part de la gent gran del nostre entorn, però la pandèmia ha mostrat de manera urgent l’extrema importància que té per a la nostra societat l’atenció a la gent gran, i que no s’ha d’escatimar recursos per atendre els més desfavorits, als que per circumstàncies estan sols, desvalguts i en el límit de la pobresa.

Estem compromesos en la cura de la salut física i mental d’aquestes persones i lluitarem perquè aquest servei d’atenció a la gent gran no sigui deficitari i que puguem proporcionar-los dignament una bona qualitat de vida.

La vostra entitat està donant tot el suport necessari perquè així sigui. L’ajuda que ens esteu brindant amb les 20 cistelles setmanals, no sols ens ajuda a continuar atenent les necessitats bàsiques d’aquestes persones, sinó que a més són la porta d’entrada per a poder realitzar un acompanyament i seguiment d’aquestes persones que en aquests moments és crucial.

A més, també s’està arribant a famílies molt necessitades amb menors a càrrec seu de La Canonja, completant així les ajudes a famílies del Menjador Social que s’han vist triplicades per la pandèmia.

P. Algun altre missatge que vulguis donar…
R. Des de l’obertura del Menjador Social hem viscut una transformació de la realitat social de les persones més necessitades del nostre entorn. Una ciutat sencera s’ha bolcat amb el projecte, fent-lo seu i col·laborant en totes les activitats. La vinculació al territori del projecte i totes les col·laboracions, cooperacions i donacions desinteressades que es reben cada dia, generen una xarxa solidària que potencia la consolidació dels principis fonamentals de la nostra comunitat. Estem agraïts, cada dia més, a la bona voluntat de tothom i les grans iniciatives que lluiten pel bé comú a la nostra societat.

Raquel Quílez

Raquel Quílez Valdevira

Directora de l'Associació Joventut i Vida