Skip to main content

Beca Manel Carrera Arguindegui

By 13 novembre, 2019febrer 16th, 2023Notícies

El President de Banc de Recursos, Jesús Lanao, i la voluntària Anna Escudé han viatjat recentment a Bolívia per visitar diversos centres participants en el projecte d’Inclusió escolar a Santa Cruz i reunir-se amb les nostres contraparts en aquest país. En Jesús i l’Anna van sortir de Barcelona el 16 d’octubre i van tornar el 8 de novembre, anticipant uns dies la tornada per la inestabilitat política a Bolívia. Afortunadament, però, van poder completar el seu calendari d’activitats sense gaires entrebancs més enllà dels bloqueigs i les manifestacions als carrers.

Una beca en record de Manel Carrera

Amb aquest viatge, l’Anna volia retre homenatge al seu marit, l’enyorat Manel Carrera, que va ser cap de voluntaris de Banc de Recursos durant 10 anys i va impulsar la construcció d’un centre de noves tecnologies a Santa Cruz, la Escuela Matadepera, gràcies al suport de l’Ajuntament de Matadepera i donacions d’empreses i entitats locals. El matrimoni havia estat en diverses ocasions a Bolívia per fer seguiment de l’obra i assistir a la inauguració del centre.

A fi de continuar la tasca del Manel i mantenir-ne viu el record, l’Anna va signar el dia 5 de novembre un conveni amb Fe y Alegría Santa Cruz instituint la Beca Manel Carrera Arguindegui, que es nodrirà anualment de les aportacions econòmiques de la seva família i servirà per donar suport al Centro de Educación Técnica San Alonzo Fe y Alegría y a la Escuela Matadepera Oficina Departamental de Fe y Alegría Santa Cruz. Per acord de les dues parts, la beca estarà destinada a cobrir les necessitats més urgents d’ambdós centres, ja siguin d’infraestructura, compra d’equipaments o eines. L’import donat aquest novembre, en concret, servirà per adquirir equips i maquinària per a les especialitats de Bellesa Integral i Confecció Tèxtil que imparteix el CEA San Alonzo Mujeres.

Inclusió d’alumnes amb discapacitat

Ubicat a la ciutat de Santa Cruz, San Alonzo Mujeres és un centre d’educació alternativa que imparteix cursos de Bellesa Integral, Confecció Tèxtil i Gastronomia i que forma part de la xarxa de Fe y Alegría, Moviment d’Educació Popular Integral i Promoció Social compromès en la formació integral de les persones i en la transformació de les comunitats en condicions de vulnerabilitat, pobresa i exclusió. Fe y Alegría és present actualment en 27 països d’Amèrica Llatina, Àfrica i Europa i desenvolupa propostes educatives innovadores de qualitat implementant estratègies transversals, contextualitzades i adreçades a la diversitat sociocultural i a les necessitats de les persones.

Al departament bolivià de Santa Cruz, el Moviment duu a terme des de fa alguns anys un projecte d’inclusió escolar d’infants, adolescents i joves amb discapacitat en col·laboració amb Banc de Recursos i l’Ajuntament de Matadepera. El centre receptor de la Beca Manel Carrera Arguindegui, el CEA San Alonzo Mujeres, és precisament una de les escoles tècniques de Fe y Alegría que inclouen joves amb discapacitat perquè puguin adquirir i desenvolupar competències tècniques en ambients pràctics i a partir de situacions d’aprenentatge reals.

Visites sobre el terreny

En el transcurs de la seva estada a Bolívia, el President de BdR i l’Anna Escudé van tenir ocasió de comprovar la bona tasca que es fa al CEA San Alonzo Mujeres i en altres escoles participants en el projecte d’inclusió a Santa Cruz. A més, també van desplaçar-se a La Paz i a Cochabamba, on van visitar la contrapart CEDESCO. Sens dubte, un viatge profitós i ple de bones experiències malgrat el clima d’agitació política!