Skip to main content

Concentració-performance per reinvidicar una Llei de Residus transversal i compromesa

By 6 juliol, 2022Notícies

Banc de Recursos va participar ahir en una concentració-performance per reinvidicar una Llei de Residus transversal i compromesa amb la ciutadania. L’acte, que va tenir lloc davant el Govern de la Generalitat a Barcelona, estava organitzat per Rezero i va comptar amb el suport de 21 entitats del món ambiental, sindicalista, dels drets de les persones i de la lluita per la integració social i ambiental. En representació de Banc de Recursos, van prendre-hi part la directora, Rosaura Serentill; les responsables dels serveis Pont Alimentari i Pont Solidari, i tres voluntaris.

L’objectiu de la concentració-performance era demanar al govern màxim compromís i ambició en la nova llei de residus abans que el projecte de llei entri en la fase de consulta pública durant aquest estiu.

Significat de la performance

Tres esferes d’uns dos metres de diàmetre van representar en aquesta performance el pes i l’asfixia que assumeix la ciutadania per culpa de l’actual model de producció i consum. Una les esferes significava les malalties derivades de la toxicitat present en el productes que consumim diàriament i la contaminació de la mala praxis en la gestió dels residus. La segona esfera representava els costos econòmics que assumim injustament pel fet que els fabricants no s’ocupen dels costos i ho externalitzen mitjançant la despesa pública. I per últim, la tercera representava els costos ambientals que suposa un model subjecte a la cultura de l’usar i llençar que ens està hipotecant el futur.

Peticions al Govern

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà; i el director de l’Agència de Residus, Isaac Peraire, van rebre els assistents a la concentració i van escoltar les seves demandes davant l’edifici del Govern.

Les entitats presents van advertir al govern que no abaixés la guàrdia davant les oportunitats de millora que brinda la futura llei de residus. Les organitzacions van insistir en les mesures que prioritzin la salut de les persones i el medi ambient, una economia sostenible i resilient i una gestió dels recursos basada en la prevenció de residus i la durabilitat dels productes.

Com va explicar la directora de Rezero, Rosa Garcia, “exigim que la futura llei de residus sigui realment transformadora i que capgiri l’actual model de producció i consum subjecte a l’usar i llençar, que asfixia a la ciutadania. Per això, interpel·lem a tot el govern, perquè la futura llei ha d’incorporar, no només aspectes mediambientals, sinó també de salut, de consum, d’economia, d’igualtat i d’empresa”. 

Per la seva banda, la directora de Banc de Recursos, Rosaura Serentill, va recordar que “la ciutadania està preparada; ara necessitem que el Govern estigui a l’alçada per afrontar aquesta transformació ecosocial i feminista“.

La consellera Teresa Jordà i Isaac Peraire van prometre que intentarien complir les expectatives i van convidar-nos a repetir la performance quan es discuteixi el projecte al Parlament.

Entitats participants a la performance: 

 1. Rezero
 2. Solidança
 3. Andròmines
 4. Fundació Formació i Treball
 5. Fundació Banc de Recursos
 6. Engrunes
 7. CCOO
 8. UGT
 9. CONFEDERACIÓ D’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE CATALUNYA (CONFAVC)
 10. FACUA
 11. AICEC-ADICAE
 12. CUS, Salut, Consum i Alimentació
 13. DEPANA
 14. SETEM
 15. Surfrider
 16. Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA)
 17. Opcions
 18. Asociación la vida en rojo
 19. Espai Ambiental
 20. Back to eco
 21. No Más Colillas en el Suelo