Ahir a la tarda va tenir lloc la constitució de l’Associació de Centres i Serveis de Reutilització de Catalunya, que presideix la directora de Banc de Recursos, Rosaura Serentill. L’Associació està formada inicialment per 16 organitzacions, però està oberta a la incorporació de tots els ens públics, empreses i entitats sense ànim de lucre que treballin en l’àmbit de la reutilització i/o preparació per la reutilització.
L’objectiu és comptar amb el major nombre possible de socis per compartir coneixements i experiències i impulsar l’economia circular al territori català.
Objectius
L’Associació de Centres i Serveis de Reutilització es fixa tot un seguit d’objectius per impulsar el sector: principalment, promoure la reutilització de recursos i la preparació per a la reutilització de residus.
També treballarà per augmentar la sostenibilitat econòmica i impulsar la competitivitat dels centres i serveis de reutilització de Catalunya. Alhora, durà a terme les tasques necessàries per tal de traslladar a la ciutadania i a la societat en general els beneficis socials, econòmics i mediambientals de la reutilització i la preparació per a la reutilització.
Per tal d’assolir aquests objectius, es preveu elaborar i difondre estudis d’experiències i bones pràctiques dels serveis de reutilització i preparació per a la reutilització.
L’Associació pretén ser una plataforma que doni servei als seus socis i, alhora, vetlli pels interessos del sector envers les administracions nacionals i internacionals. Als estatuts també es fa constar que aquesta ha d’esdevenir un espai de col·laboració i comunicació entre els seus membres, per tal de desenvolupar projectes compartits i aprofitar els recursos dels diferents centres i serveis de reutilització.
Acta fundacional i presentació
La signatura de l’acta fundacional i dels estatus de l’Associació es va dur a terme a l’Edifici ONCE a Barcelona poc abans de la presentació oficial. Els 16 socis fundadors són Banc de Recursos, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Fundació Areté, Cartaes Tàrrega, l’Ajuntament de Viladecans, i la Mancomunitat La Plana, que integren la junta directiva, l’Associació per a la Sostenibilitat Humana, Ecològica i Social (ASHES), Formació i Treball, Rezero, Humana, l’Associació Pangea, la Fundació Engrunes, l’Associació Social Andròmines, Solidança, PRESEC (entitat gestora de l’Ajuntament de Gavà) i la Fundació Migranodearena.
Parlaments
L’acte de presentació va estar conduït per la directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Pilar Chiva, i va comptar amb les intervencions del director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire; la directora de Banc de Recursos i presidenta de l’Associació, Rosaura Serentill; i la directora de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i vicepresidenta de l’Associació, Imma Mayol.
Apuntant que el 63% dels centres i serveis de reutilització a Catalunya els gestionen entitats sense ànim de lucre, el director de l’ARC va explicar l’estratègia del R-PLA per incrementar la viabilitat econòmica d’aquests i augmentar la qualitat i quantitat dels productes d’entrada i sortida.
Per la seva banda, la directora de Banc de Recursos va remarcar la necessitat de canviar els patrons de consum i treballar conjuntament per millorar el marc legal i avançar cap a una economia que posi les persones al centre.
Impuls de l’ARC
La voluntat de crear una associació que englobi i vehiculi els centres i serveis de reutilització a Catalunya va sorgir en el marc del projecte europeu SUBTRACT, del qual l’Agència de Residus de Catalunya és sòcia. El Comitè Estratègic Català d’aquest projecte va traslladar a l’Agència la necessitat de crear una associació de centres i serveis de reutilització. Així, l’ARC va liderar i impulsar el projecte per tal de donar-li forma treballant conjuntament amb els agents del sector de la reutilització.