Skip to main content

Cooperants al Txad

By 7 febrer, 2016octubre 20th, 2017Notícies

Dos voluntaris cooperants de Banc de Recursos, Josep Maria Veà i Josep Maria Arbones, han estat recentment al Txad per donar suport als projectes agrícoles de Misión y Desarrollo para Goundi i detectar noves necessitats.

Del 19 al 30 de gener, els cooperants van instal·lar tendals en una superfície de 4.000 m2 a l’hort de l’Association Handicapés Physiques de Goundi, muntar una bomba per subministrar aigua, ensinistrar la població local en la instal·lació de sistemes de rec directe, gota a gota i amb micro tub; i reparar diversos equipaments a la parròquia de Kyabé, al sud-oest del Txad. A més, també van lliurar llavors, material fitosanitari per a la desinfecció dels animals, insecticides i fungicides per l’hort; i samarretes i gots per l’escola de Goundi. Veà i Arbones van treballar en torns de 06:00 a 13:00 del migdia i de 15:00 a 18:00 de la tarda per poder completar totes les tasques que tenien planificades.

A banda de comprovar el correcte funcionament dels dispositius que havien muntat, els dos cooperants van descobrir amb satisfacció que les llavors lliurades en l’anterior viatge havien tingut un rendiment cinc vegades superior a l’esperat.

Quant a les necessitats, són encara moltes i cal avaluar la possibilitat d’enviar ordinadors i material per a la llar d’infants, dotar les sales d’estudi de mobiliari i llibres en francès, enviar més tractors i arreus, etc.

D’aquesta experiència, Veà i Arbones destaquen l’hospitalitat amb què han estat rebuts, i que en alguns moments, com a l’escola agrària de Tatemoe, els va arribar a commoure fins a les llàgrimes.