El passat 28 de març va tenir lloc al Palau Robert una jornada amb el títol “Com podem col·laborar empreses i entitats socioambientals en la gestió de recursos i residus?”. L’objectiu de la trobada, impulsada per Banc de Recursos i Ecoembes, era llançar una reflexió conjunta sobre RSC i medi ambient, amb l’objectiu de presentar a les empreses participants diferents serveis i activitats que posen a disposició les entitats socials en l’àmbit de gestió de residus i recursos.
Van obrir l’acte el president de la fundació, Sr. Jesús Lanao, el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Sr. Jordi Pietx, i la Sra. Marta Subirà, secretaria de medi ambient de la Generalitat de Catalunya. I, a continuació, va haver-hi una ponència principal, a càrrec del Sr. Francesc Lozano Winterhalder, professor d’ESADE i expert en sostenibilitat i medi ambient. Sota el títol “La creació de valor compartit per a la societat i l’empresa”, Winterhalder va començar amb una reflexió sobre la necessitat imperiosa i imminent de protegir els recursos naturals i la diversitat biològica de la terra, i va acabar exposant la seva aposta per un desenvolupament “holístic” i una relació de win-win entre entitats socials i empreses, que avanci des de la RSC cap a una Creació de Valor Compartit, és a dir una integració de la RSC dins l’economia i el funcionament global de l’empresa.
Després d’aquesta impactant conferència, vam convidar a Andròmines, Solidança i Banc de Recursos a presentar la seva tasca i també els serveis que podien oferir a les empreses. La Sra. Núria Sau i el Sr. Salvador Viguera van explicar la missió de les respectives entitats i el seu funcionament. Després d’una pausa-cafè a càrrec de l’entitat ACIDH, que treballa amb persones d’intel·ligència límit, va ser el torn de dues empreses que ja fa temps que col·laboren amb el Pont Solidari; Suez i Esteve. La Sra. Dulcinea Meijide, directora de Desenvolupament Sostenible de Suez, i la Sra. Mireia Marimon, responsable d’RSC d’Esteve, van exposar la seva aposta per col·laborar amb el Pont Solidari i la valoració positiva que en feien. En el cas d’Esteve, a més a més, aquesta relació ha portat l’empresa a sistematitzar el reaprofitament de béns a nivell intern i extern, cosa que els ha suposat un estalvi econòmic i una disminució del seu impacte en el medi ambient. Finalment, la Sra. Beatriz Aylagas, de l’Àrea de Responsabilitat Social Corporativa d’Ecoembes, va explicar el programa “Reciclar para cambiar vidas”.
Les valoracions dels assistents a la jornada, unes 90 persones, va ser molt positiva i vam recollir comentaris de millora que, per propers actes, ens seran de molta utilitat.