L’any passat vam encetar un procés de transformació digital amb el suport de M4Social i Enginyers Voluntaris. Jordi Ayza va ser l’encarregat d’acompanyar-nos.
P. Què et va motivar a fer-te voluntari del projecte de Transformació Digital al Tercer Sector?
R. Un conjunt de coses: algunes circumstancials, com que el meu germà em convidés a apuntar-me a Enginyers Voluntaris; d’altres més socials, com és ajudar entitats que porten a terme un treball social amb recursos limitats; i també d’altres més egoistes: sempre he treballat en el món de la tècnica i, majoritàriament, amb entitats de caire industrial i, per tant, era un nou repte adaptar la meva experiència per ajudar entitats d’economia social a treure més profit de la transformació digital.
P. Quant temps fa que hi participes i en què consisteix la teva tasca? Quines són les principals dificultats?
R. Tan sols fa un any i mig que m’hi dedico. La meva tasca és acompanyar les entitats que han pres la decisió de fer aquesta transformació intentant que ho facin amb la màxima efectivitat. De moment he tingut sort i no puc parlar de dificultats, he procurat no perdre de vista que el meu paper és acompanyar i ajudar i m’he trobat una entitat que ha valorat el meu paper i em fa sentir que els sóc d’ajuda. Crec que la principal dificultat del voluntariat és saber deixar de banda que tots hi posem bona voluntat i saber demanar i exigir un mínim per tal que el treball fet sigui profitós i enriquidor.
P. Per què és tan necessària la transformació digital del Tercer Sector? En quin punt es troben les entitats?
R. Perquè les tecnologies digitals (computació, comunicacions, automatització) i les ciències de la gestió moderna ja són inherents a la nostra societat. No en podem quedar al marge i no ens podem permetre el luxe, amb uns recursos molt limitats, de no treure’n el màxim profit. Hi ha una gran varietat d’entitats d’economia social: per recursos, per objectius, per entorn i per història, entre d’altres. Hi ha entitats portades per professionals molt competents i que s’esforcen en estar al dia. També és cert que n’hi ha moltes que, malgrat la voluntat i esperit de servei, es mouen en entorns molt precaris en que és difícil subsistir.
P. Com valores l’experiència d’acompanyament a Banc de Recursos?
R. En global la valoro com a força positiva, n’estic content. Encara que m’hagués agradat ser més efectiu. La gent que hi treballa, professionals i voluntaris, és excel·lent i et fan sentir bé.
P. Quin és el grau de maduresa digital de la nostra entitat i quines qüestions tenim pendents encara?
R. El grau de maduresa és bo però ho ha de ser més. La transició d’un sistema de treball basat en eines informàtiques personals a un sistema basat en un entorn comú integrat no és fàcil. Com passa habitualment, els problemes concrets passen per davant de la consolidació de la plataforma integrada. Tenim pendent establir els indicadors clau per a l’estratègia de l’entitat i els que són significatius de l’efectivitat dels processos principals, automatitzar la seva avaluació, i fer-ne el seguiment d’acord amb els objectius establerts en el Pla Director de l’entitat.
