Skip to main content

La tercera edició dels Premis Remenja’mmm ja té guanyadors!

By 25 novembre, 2020Notícies

Des de fa tres anys, lluitar contra el malbaratament alimentari té premi. La iniciativa Remenja’mmm, que va sorgir de la col·laboració entre el grup GSR, la Fundació Rezero i Banc de Recursos arriba enguany a la seva tercera edició amb una gran participació tot i la difícil situació que està vivint el sector de la restauració aquests darrers mesos.

Restaurants guardonats

El guanyador del primer premi ha sigut el restaurant Pa i Raïm, de Palafrugell. Un restaurant familiar de cuina catalana tradicional passada pel sedàs de la modernitat. Una clara aposta pel producte de temporada i el màxim aprofitament dels aliments li ha permès alçar-se amb el guardó. Al llarg dels anys han anat introduint bones pràctiques per tal de reduir el malbaratament alimentari, com noves receptes d’aprofitament, una major presència de productes locals i de proximitat i l’oferta de racions ajustades als comensals. A més, compten amb la implicació dels seus proveïdors i de la seva clientela amb qui tenen un tracte sincer i proper que els permet avançar junts vers la reducció del malbaratament.

En aquesta direcció també treballen els guanyadors del segon premi, el Cèntric Gastro del Prat de Llobregat. Un restaurant que incorpora la sostenibilitat des d’una visió integral en tota la cadena de producció del restaurant orientada a l’economia circular i de cicle curt, passant per la planificació de les compres, l’oferta gastronòmica i la gestió dels residus. A part de les bones pràctiques que tenen incorporades per a l’aprofitament dels aliments i la reducció del malbaratament, també aborden altres problemàtiques. Per exemple, tenen instal·lat un sistema de filtratge de l’aigua i serveixen el menjar per emportar en envasos compostables.

L’objectiu de la iniciativa Remenja’mmm és intentar fer pedagogia d’aquestes bones pràctiques, intentant remarcar la importància d’una bona gestió de l’excedent alimentari. Per això, enguany, s’ha concedit una menció especial a l’INS Baix Empordà, de Palafrugell, per integrar la cultura de la sostenibilitat i de la reducció del malbaratament alimentari en el seu projecte educatiu a través dels cicles formatius i l’aula restaurant, on formen a futurs professionals de la restauració.

Jurat dels Premis

La deliberació dels guanyadors ha comptat amb la col·laboració de l’administració i entitats de referència com l’Ajuntament de Barcelona, l’Agència de Residus de Catalunya, la Federació Intercomarcal d’Hosteleria i Turisme i l’Associació Restaurantes Sostenibles, així com personalitats del món culinari com Mingo Morilla i Ada Parellada o l’activista Manuel Bruscas. Per primera vegada, els guanyadors de l’edició anterior també han format part del jurat del Premi Remenja’mmm.

Lliurament del primer premi
Lliurament del segon premi
Lliurament de la menció especial