Skip to main content

L’any de l’alimentació sostenible i saludable

By 20 juliol, 2021juliol 28th, 2021Notícies

En el marc de l’any de l’Alimentació Sostenible — Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, el Pont Alimentari de Banc de Recursos i Rezero està duent a terme diverses activitats relacionades amb la qüestió. L’objectiu comú és avançar vers un sistema alimentari incloent i sostenible, que vetlli per la salut de les persones i el planeta i que enforteixi les economies locals, establint relacions més justes entre productors i consumidors. A més, aquest sistema ha de fer front a les amenaces globals, evitar el malbaratament dels aliments i combatre l’emergència climàtica.

Treball en xarxa

Per enfrontar-nos a un repte tan complex, tenim clar que cal fer-ho en xarxa amb administracions, societat civil i empreses del sector. Per això, Banc de Recursos forma part de la Xarxa pel Dret a una Alimentació Adequada a la ciutat de Barcelona des de la seva creació dins de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva; també forma part del Comité De Profit, impulsat per l’Agència Catalana de Residus; i de la Comissió de Malbaratament de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. Treballant en xarxa vam poder participar del procés d’aprovació de la llei 3/2020 de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari (aprovada l’11 de març de 2020) i en el procés que continua amb el desplegament del reglament. D’altra banda, estem treballant en l’adaptació de la Guia per realitzar el Pla de Prevenció del Malbaratament alimentari en el sector hospitalari i de residències per encàrrec del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Campanya de sensibilització

Per tal d’informar i sensibilitzar la població, que juga un paper clau en el canvi de model alimentari, al maig vam posar en marxa una campanya a les xarxes socials Instagram, Twitter i Facebook explicant les bases d’una alimentació sostenible i saludable i donant consells per poder posar-la en pràctica. Els missatges es llencen setmanalment a través dels perfils del Pont Alimentari, Remenja’mmm, Banc de Recursos i Rezero i l’activitat es prolongarà fins al mes de desembre.
Així mateix, dins el projecte del Pont Alimentari Nodrim Sant Andreu, al juny hem fet difusió de dues bones pràctiques que es duen a terme en aquest districte barceloní en relació a l’aprofitament i l’alimentació saludable. Es tracta del Menjador de Ca la Rosa, que ofereix gratuïtament a una xarxa de 67 veïnes el menjar que no ha servit; i del projecte comunitari Endavanta’l i Endavanta’l Junior, que mitjançant tallers de cuina promou l’alimentació saludable de les famílies del Rebost Solidari del Bon Pastor — Baró de Viver.
Juntament amb Rezero, el dia 20 de maig vam organitzar un taller virtual al Centre Cívic de Navas (Barcelona) per aprendre a cuinar receptes saludables i en tenim més de previstos per la tardor.