Skip to main content

“Donant materials no fem ni rebem cap favor, sinó que és una acció social i mediambiental conscient”

By 28 desembre, 2023gener 15th, 2024Perspectiva

P. Una de les moltes tasques que fas a Banc de Recursos és coordinar la logística de les donacions de materials. De fet, la Guia de Bones Pràctiques del Servei de Reutilització Pont Solidari neix arrel d’una sèrie d’anotacions que vas començar tu. Quines són les principals dificultats que us trobeu als repartiments?
R. Per part de les empreses, material que constava inicialment en la donació i que se’l queden (cada cop menys) o material que no constava i el dia del repartiment hi és. Normalment aconseguim que alguna entitat l’aprofiti. Per part de les entitats, moltes no llegeixen ni la descripció del material (mides i volums) que venen a recollir ni les necessitats de personal que poden precisar pel desmuntatge, trasllat i càrrega. No porten eines, carretons ni plataformes, o arriben amb vehicles poc adequats a les mides dels materials. I tant passa si venen persones de l’entitat, com si són transports llogats a tercers. Una altra cosa que acostuma a passar és que alguna entitat receptora no es presenti el dia del repartiment i ni tant sols avisi. Si no hi ha opció de concertar una altre dia amb l’empresa, els materials que resten no són aprofitats per altres entitats i poden acabar a la deixalleria.

P. A qui s’adreça la Guia i què podem (volem) esperar d’aquest document?
R. Que tothom prengui consciència que les coses que són gratuïtes també tenen valor, i que quan donem materials per reutilitzar no fem ni rebem cap favor, sinó que és una acció social i mediambiental conscient.

P. Quines millores creus que hauríem d’introduir en el Pont Solidari?
R. Comptant amb el perill de morir d’èxit i saturar el mercat, hauríem de poder dirigir campanyes de reutilització a sectors empresarials diferenciats. L’expe-riència ens ha mostrat que, fins ara, aconseguim que es reutilitzi qualsevol tipus de material… o gairebé qualsevol!

P. Des que col·labores en l’àrea de logística de donacions, ha canviat la percepció de la reutilització per part de donants i receptores?
R. Sí. Els donants valoren cada cop més positivament la nostra tasca, tant el primer contacte per analitzar la logística i veure els materials, com sobretot la perfecta i professional organització el dia del repartiment. Les receptores que ja ens coneixen, sempre ens ho agraeixen, i les noves que es van incorporant se sorprenen del la tasca que fem i del valor que aportem al Tercer Sector. Però de tant en tant surt una ovella negra que no vol entendre res.

P. I la teva perspectiva pel que fa a la reutilització i l’aprofitament, ha canviat?
R. Totalment. Els que érem fora del món del Tercer Sector en desconeixíem la realitat i les necessitats. Necessitats inversemblants i grans dosis d’imaginació per utilitzar materials en altres usos pels que s’havien fabricat.

Manel Berché

Manel Berché

Voluntari de l’àrea logística de Banc de Recursos