Skip to main content

Banc de Recursos celebra la II Jornada de Diàlegs sobre innovació sostenible i economia circular

By 14 març, 2018maig 29th, 2020Notícies

La innovació per a la sostenibilitat, l’economia circular i la col·laboració entre empreses i entitats en la consecució d’aquests dos objectius van ser els eixos centrals de la II Jornada de diàlegs Entitat-Empresa, que va tenir lloc ahir a ESADE Fòrum a Barcelona. L’acte, organitzat per Fundació Banc de Recursos amb la col·laboració d’Ecoembes, ESADE i l’Institut d’Innovació Social d’ESADE, va comptar amb la participació de 14 ponents i d’uns 200 assistents.

La inauguració de la Jornada va anar a càrrec d’Ignasi Carreras, director de Institut d’Innovació Social d’ESADE; i Pilar Chiva, directora d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC). Carreras va apuntar la necessitat de líders anticipatius i que incorporin perfils diversos als seus equips per aportar noves visions. Per la seva banda, Pilar Chiva va reivindicar l’aprofitament dels recursos i l’abandó de la cultura d’utilitzar i llençar: “Hem de treballar tots junts i aconseguir resultats concrets que animin altres empreses i entitats a aquesta col·laboració”. En aquest sentit, va oferir el suport de l’ARC per facilitar la transició cap a una economia circular.

Ponència principal

Després dels discursos de presentació, va arribar la ponència principal, pronunciada per Sònia Ruiz, sòcia fundadora de NOIMA i col·laboradora acadèmica de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE. Ruiz va reflexionar sobre la necessitat de repensar els reptes de manera diferent per poder repensar també les solucions de manera diversa: “Estem en temps molt complexos en els quals cal repensar-ho tot, fins i tot el nostre rol personal com a ciutadans, com a treballadors i com a membres d’una comunitat. Hem de revaluar tant el nostre rol com el que estem fent per resoldre alguns d’aquests reptes que tenim”.

Diàlegs

El bloc de diàlegs entre entitats i empreses va estar encapçalat per Elisabet Bergés, del departament de sostenibilitat d’Aigües de Barcelona, que va parlar sobre la reutilització d’àrids procedents d’obres de canalització destinant-los a pavimentar carrers. El director de Veritas, Silvio Elias; i la responsable del servei Pont Alimentari de Banc de Recursos, Mariona Ortiz, van explicar les accions que duen a terme per reduir el malbaratament d’aliments i els resultats de la col·laboració iniciada fa un any, que ha permès gestionar les minves de 38 botigues Veritas.

Després de la pausa-cafè, el gerent de La Fundació Rubricatus, Jordi Garcia, va exposar el projecte Headphones Second Life, consistent a donar una segona vida als auriculars del bus turístic de Barcelona transformant-los en cordons per targetes d’acreditació (eco-lanyards) en fires i congressos. Per la seva banda, el sotsdirector de Turisme de Barcelona, Albert de Gregorio, va fer una crida a la generació d’iniciatives innovadores, col·laboratives i sostenibles com la de La Fundació Rubricatus.

A continuació va intervenir Luchi García, representant de Deriva 360, que va explicar com es va gestar la idea de recollir burilles de cigarrets i transformar-les en productes de disseny sostenible com pantalles de làmpada o soles per a calçat. Micaela Villaverde, de Tàndem Social, va presentar l’experiència d’aquesta consultoria al programa LAB Impulsos Socials i va afirmar el seu suport a les persones que volen transformar la societat de manera sostenible i innovadora.

El gerent d’Ecoembes a Catalunya, Jordi Pietx, va exposar el Pla d’Acció Social 2020 de l’entitat en el sector dels residus i el reciclatge, desplegant un programa d’inserció que facilita la incorporació de col·lectius vulnerables al mercat laboral. Pietx va afirmar que “entre tots tenim el repte d’aconseguir un pas bàsic que és incrementar la consciència cap a la recollida selectiva dels residus”.

Reflexions finals

El President de la Red Española del Pacto Mundial (Global Compact), Àngel Pes, va pronunciar les reflexions finals de la Jornada reivindicant la importància d’incloure els ODS (objectius de desenvolupament sostenible) en el propòsit de les empreses. Pes va dir que “l’element fonamental per al qual la Red Española del Pacto Mundial està treballant és que les empreses entenguin i identifiquin que els ODS representen una oportunitat històrica per alinear els governs amb les empreses i la societat civil i aconseguir un canvi per a l’any 2030”. “És molt important que tot el discurs dels ODS no sigui només una reflexió de l’alta direcció o d’una minoria dins la pròpia empresa, sinó que realment impregni tota la cultura empresarial”.

Cloenda

Finalment, el president de Fundació Banc de Recursos, Jesús Lanao; i la Directora Associada de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE, Sonia Navarro, van cloure la Jornada amb les seves intervencions. Lanao va alertar sobre la dinàmica actual del superconsum i va parlar sobre les desigualtats que persisteixen. “Hi ha un problema molt seriós del model de societat i desenvolupament. Cal intentar aprofitar recursos, que no hi hagi tantes deixalles, recuperar residus. L’objectiu és el residu 0, perquè sinó estem anant cap a un futur molt preocupant. Al seu torn, Navarro va demostrar el seu convenciment que “la universitat ha de ser un espai per inspirar la gent jove i donar-los eines per cocrear el futur; que surtin amb la idea que el futur no està escrit, sinó que podem imaginar-lo nosaltres”. “Tenim missatges molt negatius i potser la universitat podria ser un espai on construir narratives més positives”.

Aquesta és la II Jornada de diàleg entre empreses i entitats que Banc de Recursos organitza en el marc de la campanya de sensibilització en RSE col·laborativa. La primera jornada, sobre gestió de residus i recursos, va tenir lloc el 28 de març de 2017 al Palau Robert de Barcelona.

Aliat estratègic

La Fundació Banc de Recursos va néixer l’any 1996 amb la voluntat de lluitar per una distribució més justa de la riquesa i un model de consum sostenible posicionant-se com un aliat estratègic en la gestió responsable dels actius empresarials. Amb el Pont Solidari i el Pont Alimentari, l’entitat ofereix serveis alternatius que aporten valor social, mediambiental i estalvi econòmic. El primer promou la reutilització de materials i equipaments d’empreses (excedents o utilitzats però que encara estan en bon estat) derivant-los cap a entitats socials. El segon, més recent i desenvolupat en col·laboració amb Rezero, impulsa la reducció del malbaratament alimentari i la solidaritat en l’àmbit de la restauració i la distribució.