Skip to main content

Jornada debonprofit!

By 14 maig, 2018juny 3rd, 2021Notícies

Més de 200 persones van assistir el dimecres dia 9 de maig a la jornada Experiències innovadores en l’aprofitament d’aliments a Europa, organitzada per Banc de Recursos, Càritas Diocesana de Barcelona, DalephFundació Formació i TreballNutrició Sense Fronteres i Rezero per promoure l’aprofitament alimentari generant debat sobre el model actual de reducció del malbaratament a casa nostra i cercant noves solucions imaginatives, efectives i inclusives. La jornada es va celebrar de 9:00 a 15:00 hores a l’edifici Roc Boronat de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona i va tenir molt de ressò a Twitter i als mitjans de comunicació.

La benvinguda va anar a càrrec de Laia Ortiz, segona tinenta d’alcaldia de Barcelona, mentre que la conducció de l’acte es va confiar a la periodista de TV3 Tana Collados, que va desenvolupar magníficament la seva tasca. Després d’un vídeo de presentació del projecte debonprofit!, van arribar les ponències principals d’Andrea Calori, autor de Food and the Cities i membre de EStà – Economia e Sostenibilità de Milà; i Marta Llobet, professora de la Universitat de Barcelona.

La taula rodona d’experiències va estar protagonitzada per Adam Smith, fundador de The Real Junk Food Project a Leeds (Regne Unit); i Eva Schwaiger, directora del projecte LeO. a Viena (Àustria). Les seves intervencions van obrir la porta d’un interessant debat amb aportacions de la fila zero i del públic assistent.

Adam Smith o el ‘paga allò que vulguis’

“Jo no dono de menjar els pobres. Alimento tothom qui vulgui menjar”. Aquesta frase resumeix el projecte de l’Adam Smith, The Real Junk Food Project (el projecte del menjar escombraria). L’Adam és xef i està molt sensibilitzat amb el malbaratament d’aliments. Tant que va deixar la seva feina a un restaurant australià per revolucionar la seva ciutat d’origen, Leeds, en l’àmbit alimentari.

I ho va fer obrint un cafè “paga allò que vulguis”. Es tracta d’un petit establiment que intercepta menjar rebutjat i que el recicla per fer plats per als seus comensals. El cafè està obert a tothom qui ho vulgui: els seus clients poden pagar el compte amb diners, amb habilitats o amb temps. És així com van canviar el sistema elèctric, o el mobiliari del local. La idea d’estar obert a tothom evita l’estigmatització. El cafè va triomfar tant a Leeds que ara ja ha obert 63 establiments idèntics per tot el Regne Unit.

L’Adam Smith ha aconseguit alimentar 38.954 persones des de desembre de 2013. I és que, a banda dels 63 cafès, també ha obert 7 supermercats que ofereixen gratuïtament tot tipus de productes reciclats.

Wefood envers la dictadura de l’estètica

Imagina’t dos pots de ketchup: un d’ells té l’etiqueta trencada i l’altre està perfecte. Quin compraries? Aquesta mateixa enquesta la van fer els membres de Wefood a Dinamarca. Tothom contestava, sense cap dubte, que agafarien el pot més maco. Però després venia una altra pregunta: i si el que té l’etiqueta trencada es vengués per 0,50€ i l’altre per 2€, quin compraries? Llavors, la resposta canviava.

Aquest és el punt de partida del supermercat Wefood, que ven productes “lletjos” que acabarien a les escombraries. I es venen amb un descompte d’entre el 50 i el 70% del preu. És, així, com han evitat que es llancin, cada any, 700.000 tones de menjar produït a Dinamarca.

LeO, suport sostenible per a les famílies

Càritas Viena va posar en marxa, l’any 2009, un supermercat anomenat LeO. Els seus clients paguen 3,60€ i, a canvi, reben fins a 14 kg de menjar valorats en 25-30€. Compten amb 16 establiments de distribució, tots ells localitzats a les parròquies, que s’obren un cop per setmana. Dos treballadors socials de l’entitat estan presents aquests dies per oferir consell social gratuït.

El menjar que es ven prové de més de 150 empreses o persones privades i, per tant, és menjar reaprofitat. L’objectiu de LeO, segons va afirmar la seva directora Eva Schwaiger, és que les persones accedeixin a necessitats bàsiques i, alhora, trobin un espai on són benvinguts i on puguin demanar ajuda.

Conclusions i cloenda

Com a cloenda de la jornada, la consultoria Daleph va presentar el projecte debonprofit!, un supermercat (o xarxa) en què es vendrien productes alimentaris aprofitats i de segona oportunitat, al que hi tindria accés tothom, amb uns preus reduïts i on treballarien persones amb dificultats d’inserció laboral. La iniciativa està impulsada per Càritas Diocesana de Barcelona, Daleph, Fundació Banc de Recursos, Fundació Formació i Treball Fundació Prevenció Residus i Consum (Rezero) i Nutrició Sense Fronteres.

La jornada Experiències innovadores en l’aprofitament d’aliments a Europa va acabar amb un càtering ofert amb la col·laboració de l’Escola Restaurant D’ins.

Adam Smith presentant el projecte The Real Junk Food Project (FOTO: Marc Bartomeu)