Un total de 85 persones van assistir dilluns a la jornada sobre reutilització, alimentació sostenible i creació de comunitats circulars organitzada per Fundació Banc de Recursos amb motiu del seu 25è aniversari. L’acte, conduït pel periodista i presentador Salvador Alsius, va tenir lloc de 9:45 a 14:30 hores al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i va comptar amb la participació d’Alfred Vara, cap del Departament de Prevenció i Eficiència dels Recursos de l’Agència de Residus de Catalunya, que va pronunciar la primera ponència.
Sota el títol Situació de la reutilització a Catalunya i objectius que ens marca Europa, Vara va repassar les actuacions més rellevants al nostre país en aquest àmbit des de 2012 i va admetre que encara queda un llarg camí per endavant: “A Catalunya reutilitzem unes 18.000 tn de productes, ni un 0’5% de tot el que produïm. Tenim, per tant, un gran potencial per recórrer”.
Es va referir també al Projecte de Llei de prevenció i gestió de residus i ús eficient dels recursos, que més que una simple transposició de la normativa europea a l’ordenament jurídic català, vol ser una veritable revolució, adoptant mesures com el foment de la reutilització des de l’etapa de disseny del producte, el foment de la creació de Centres de Reutilització de titularitat pública, l’ús de productes reutilitzats a les administracions públiques de Catalunya, i la intenció de prohibir la destrucció dels excedents no venuts de productes no peribles. Vara va posar en valor la tasca de les entitats que gestionen recursos per donar-los una segona vida. “Estem acostumats a pagar per la gestió dels residus. La reutilització també s’ha de pagar”.
Taula rodona sobre agricultura i alimentació
El plat fort de la jornada de reflexió i debat (4a edició dels #dialegsEntitatEmpresa de Banc de Recursos) va ser una taula rodona sobre sostenibilitat, seguretat i justícia social del sistema agroalimentari actual. La responsable del Pont Alimentari, Mariona Ortiz, va actuar com a moderadora i va donar pas a les intervencions dels convidats: Marta Rivera, professora d’investigació a INGENIO (CSIC-UPV); Gustavo Duch, editor de la revista Soberanía Alimentaria; i Alfred March, fundador i responsable de l’Àrea de producció i venda de La Rural de Collserola.
Marta Rivera va explicar que l’alimentació (un dret humà), ha patit un canvi de paradigma en les darreres dècades i ha passat a ser considerada una mercaderia, amb l’aplicació de sistemes industrials de producció que tenen impactes per al medi ambient i per a la nostra salut. En aquest sentit, va destacar que “hi ha alternatives, innovacions de base que estan apostant per construir models diferents i abordar la problemàtica d’arrel. Calen polítiques que promoguin i visibilitzin aquestes propostes”.
Termes i significats
Per la seva banda, Gustavo Duch va qüestionar els termes que fem servir i els significats que se’n deriven. “Enlloc de recursos, potser hauríem de parlar de béns naturals. Hem de parlar de com preservar-los, no de com gastar-los”. També es va mostrar partidari de la desglobalització, de trencar amb la societat de consum i amb l’individualisme i de parlar d’economia anticapitalista. Per a l’escriptor i editor, el terme economia circular és un eufemisme, i no es pot dur a terme a gran escala, sinó que requereix comunitats petites. A més, va alertar que estem a les portes d’una crisi alimentària global i va rebutjar que l’Administració pública faci sensibilització en comptes de crear polítiques reals que donin suport a la pagesia. “Des de les Administracions s’hauria d’anar més lluny i no sols plantejar el tema de l’ajuda alimentària sinó canviar el sistema de producció alimentària”, va afirmar.
L’experiència de La Rural de Collserola
Alfred March va parlar en nom de la pagesia, un sector envellit (el 64% dels agricultors catalans superen els 55 anys d’edat) i en descens. Es va referir a les particularitats del territori de Collserola i va presentar el projecte de La Rural, una cooperativa que subministra hortalissa i fruita de producció agroecològica a Sant Cugat i Barcelona i també fa activitats de sensibilització i formació, amb escola rural per a infants de 0 a 6 anys. Segons Alfred March, “hi ha una oportunitat en l’economia social perquè pot abastar tots els aspectes de la societat i genera molta riquesa per l’entorn”.
25 anys de reutilització i aprofitament
De 10:30 a 11:00 hores del matí va tenir la paraula Banc de Recursos, que va reivindicar una revolució mental i operativa per impulsar el canvi i dignificar la reutilització. Representada pel seu fundador i president, Jesús Lanao; i la seva directora, Rosaura Serentill, l’entitat va repassar les principals fites aconseguides en 25 anys d’història, posant sempre les persones al centre.
Les trameses de contenidors realitzades en aquest temps sumen un total de 172, arribant a 28 països d’Amèrica del Sud, Amèrica Central, el Carib, Àfrica, Europa de l’Est i els Balcans i donant suport a projectes de cooperació en l’àmbit sanitari i educatiu. En aquest sentit, cal destacar la construcció d’un centre de noves tecnologies a Santa Cruz (Bolívia), gràcies al suport de l’Ajuntament de Matadepera i donacions d’empreses i entitats locals. Altres fites remarcables van ser la instal·lació de 14 dipòsits d’aigua o atajados als departaments bolivians de Cochabamba i Potosí o l’enviament de tractors a Bolívia i el Txad gràcies a les donacions aconseguides a Lleida amb la campanya Cultiva la solidaritat.
Punt d’inflexió
Arran de la crisi al nostre país l’any 2008, Banc de Recursos va començar a derivar a entitats socials d’aquí els materials i equipaments que obtenia d’empreses i institucions, fent d’enllaç entre donants i receptors. Així, va crear el Pont Solidari i el Pont Alimentari.
Amb aquests serveis, l’entitat ofereix alternatives que aporten valor social, mediambiental i estalvi econòmic. El primer promou la reutilització de materials i equipaments (excedents o usats però en bon estat) derivant-los cap a entitats socials. El segon, desenvolupat en col·laboració amb Rezero, impulsa la reducció del malbaratament alimentari i la solidaritat en l’àmbit de la restauració i la distribució.
Gràcies al Pont Solidari i al Pont Alimentari, en els darrers sis anys (2015-2020) Banc de Recursos ha aconseguit reutilitzar 8030 Tn de material i aprofitar 1.423 Tn d’aliments, estalviant l’emissió a l’atmosfera de 7.783 Tn de CO2eq. Cal destacar també que, tan sols en el darrer exercici, el Pont Solidari i el Pont Alimentari van proporcionar recursos a 136 entitats socials i menjar a 57.
Celebració final
Com a colofó de la jornada al CCCB, Banc de Recursos va oferir un piscolabis amb brindis final i pastís del 25è aniversari elaborat per Sobres Mestres a partir d’aliments recuperats. A més, els assistents a l’acte van poder gaudir d’una visita guiada i exclusiva a la World Press Photo 2021, exposició que romandrà al CCCB fins al 12 de desembre.