Comptabilitat social, triple compte de resultats i valor social integrat (VSI) són alguns dels mètodes que es van exposar ahir a la III Jornada de Diàlegs Entitat-Empresa organitzada per Fundació Banc de Recursos i Ecoembes a Barcelona. L’acte, celebrat a ESCI-UPF de 9:30 a 14:00 hores, tenia com a objectiu reivindicar la importància de la dimensió social i mediambiental en les organitzacions i la necessitat de mesurar i comunicar aquests aspectes.
La Directora General de Comerç del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Muntsa Vilalta, es va encarregar de donar la benvinguda al centenar de persones assistents, que representaven una mostra molt equilibrada dels sectors empresarial (40%), social (35%) i públic (25%). Vilalta va afirmar que “hem de ser conscients que res del que fan les organitzacions és innocu” i va apuntar que “d’aquí neix la importància de mesurar i generar noves oportunitats”.
Al seu torn, la Directora Acadèmica de la Càtedra Mango d’RSC d’ESCI-UPF, Silvia Ayuso, va parlar de la triple vessant que es deriva de l’activitat de qualsevol empresa (benefici empresarial, impacte mediambiental i social) i va incidir en la necessitat de desenvolupar metodologies que permetin quantificar no només el nombre de beneficiaris sinó també mesurar les conseqüències sobre el seu benestar.
Per la seva banda, José Luis Retolaza, professor d’Economia de la Deusto Business School, va presentar els fonaments de la comptabilitat social basada en el càlcul del Valor Social Integrat (VSI), defensant la necessitat de comunicar el valor social que generen les empreses i d’incorporar aquesta dimensió en tota l’organització empresarial. Així, Retolaza va afirmar que “la comptabilitat social incrementa l’orientació al valor social i la motivació dins l’empresa”.
Experiències amb el mètode VSI
Després d’una pausa-cafè durant la qual els assistents van poder compartir idees i perspectives, la Jornada va continuar amb els blocs de Diàlegs. El primer, sobre el mètode VSI, va comptar amb la participació de Xavier Puig, gerent de Formació i Treball; Mar Güell, Sustainability manager de Danone; i Beatriz Aylagas, responsable de RSC d’Ecoembes.
El gerent de Formació i Treball va presentar breument les activitats d’inserció que realitza la Fundació i va explicar que apliquen el mètode del VSI per monetitzar la seva aportació social i millorar la interlocució amb els partners. Al seu torn, la representant de Danone va compartir els resultats del procés que han seguit amb Roots for Sustainability per comunicar millor els projectes que duen a terme quant a sostenibilitat i el medi ambient. Güell va afirmar que “veiem que és un primer pas però ens indica que anem pel bon camí i ens diferencia de la nostra competència, a banda d’ajudar-nos en la presa de decisions i a generar cada vegada un valor més gran per a la comunitat i per al medi ambient”. En la tercera i última intervenció del bloc, la responsable de RSC d’Ecoembes va posar èmfasi en la voluntat de crear un moviment per treballar en consciència ciutadana i donar a conèixer el problema de les deixalles a la natura. Així mateix, Aylagas va dir que “hem de ser capaços d’explicar això amb un relat que inclogui mètriques”.
Altres mètodes
El segon bloc de Diàlegs, titulat Altres mètodes, va donar veu a Arcasa, Banc de Recursos i Deloitte Barcelona.
Eduard Sunyol, Cap Operacional d’Arcasa, va dedicar la seva intervenció al projecte de reducció del malbaratament alimentari que han implementat a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, posicionant-lo com a capdavanter i aconseguint una minva del 10 al 0,67% quant a dietes no consumides.
La directora de Fundació Banc de Recursos, Rosaura Serentill, va descriure breument els serveis de reutilització i aprofitament que gestiona l’entitat, Pont Solidari i Pont Alimentari, i va explicar com gràcies a la col·laboració de Deloitte Barcelona han aconseguit una eina per monetitzar la seva tasca i augmentar la implicació de les empreses donants. Es tracta d’una calculadora que quantifica el treball dels voluntaris que intervenen en la gestió d’una donació, el nombre d’ONG receptores i molts altres paràmetres per poder obtenir una valoració econòmica final.
Finalitzat aquest segon bloc de Diàlegs i les preguntes del públic, el cofundador i soci de R4S Pablo Sánchez va pronunciar les conclusions de la Jornada, que va saber sintetitzar amb gran encert. Per últim, el gerent d’Ecoembes a Catalunya, Jordi Pietx, va acomiadar l’acte agraint la presència de tots els assistents i fent un recordatori de les edicions anteriors, celebrades al Palau Robert (2017) i a ESADE (2018).