El Palau Macaya de Barcelona va acollir dijous dia 30 de maig el tercer taller del cicle Reduir el malbaratament, alimentar el planeta, organitzat per Banc de Recursos, Nutrició sense Fronteres i Rezero amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”. En aquesta ocasió, la sessió va estar conduïda per la responsable del Pont Alimentari a Banc de Recursos, Mariona Ortiz, i va servir per presentar iniciatives innovadores contra el malbaratament alimentari a escala local, regional i europea.
Agustí Corominas, de La Magrana Vallesana, va destacar que el projecte d’aquesta associació de consumidors i productors minimitza la generació de residus per evitar el malbaratament.
Isabel Soares, fundadora de Fruta Feia a Portugal, va explicar com va sorgir aquesta iniciativa, consistent a comercialitzar fruita i verdura que no arribaria al mercat per raons estètiques. Des de 2013, la cooperativa ha aconseguit evitar que es llencin 1.655 tones d’aliments, i compta ja amb una xarxa de 5.569 consumidors, 203 productors i 11 delegacions.
Jordi Piferrer, de Soy Comida Perfecta, va parlar del projecte principal d’aquesta startup, un supermercat online que redueix el malbaratament venent aliments que es destruirien o no es comercialitzarien per errades en el packaging o altres imperfeccions.
Alexander Theodoridi, de l’ONG grega Boroume, va posar de relleu la contradicció que hi hagi gent que passi gana mentre arreu es llença menjar, i va explicar com, fruit de la crisi al seu país, van crear ponts entre donants i receptors d’aliments.
Segon torn de ponències
Daniel Jorge, de weSAVEeat, va encetar la segona tanda de ponències donant a conèixer una aplicació per al mòbil que permet que els comerços puguin publicar els seus excedents per tal que els consumidors els comprin a un preu reduït.
Miquel Vidal, responsable d’Economia Circular de Formació i Treball, va parlar del projecte D’ins, que conjuga inserció de col·lectius en risc, aprenentatge d’una professió i reducció del malbaratament en una escola de restauració que ha sabut consolidar també un restaurant i una línia de càtering.
Per últim, Míriam González, tècnica del Departament de Prevenció i Eficiència de Recursos de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), va exposar els principals trets de la Llei contra el malbaratament alimentari que s’està tramitant actualment a Catalunya i que ha recollit aportacions de 47 entitats que treballen en aquest àmbit.
Pausa-cafè i taules de treball
Després de les ponències, els assistents al taller del Palau Macaya van gaudir d’un petit esmorzar amb aliments recuperats servit per D’ins. La sessió va acabar amb tres grups de treball moderats per ENTORNa3 on es van debatre reptes i oportunitats per tal d’incentivar-ne de noves i reduir el malbaratament potenciant l’economia social i solidària.
El cicle Reduir el malbaratament, alimentar el planeta finalitzarà el proper 17 de juny amb una jornada oberta on els diferents actors que han assistit a les sessions sectorials podran posar en comú les seves conclusions per lluitar contra el malbaratament de manera conjunta.