Ahir a la tarda va finalitzar la darrera sessió del cicle Reduir el malbaratament, alimentar el planeta al Palau Macaya de Barcelona. Organitzat per Banc de Recursos, Rezero i Nutrició sense Fronteres amb el suport de l’Obra Social “la Caixa”, aquest acte obert al públic va recollir les conclusions de les tres jornades anteriors celebrades els dies 19 de març, 25 d’abril i 30 de maig. El cicle era un dels projectes seleccionats en la darrera Convocatòria del Palau Macaya, que té com a finalitat donar suport a iniciatives i projectes de reflexió, debat, intercanvi i difusió d’idees, que ajudin a entendre millor els reptes que té plantejats la nostra societat i que permeten identificar noves tendències de progrés i transformació social.
La sessió de cloenda va tenir lloc el dia 16 de juny de 10:00 a 15:00 hores i va comptar amb la presència d’un centenar d’assistents. Després d’una breu presentació de l’acte, la gerent de Nutrició sense Fronteres, Mercè Vidal, va explicar les principals causes del malbaratament alimentari, destacant la manca d’informació, les males praxis a la indústria i la compra compulsiva. La directora de Rezero, Rosa Garcia; i la responsable del Pont Alimentari a Banc de Recursos, Mariona Ortiz, van abundar en els factors que ocasionen malbaratament i van enumerar les idees i propostes recollides en les tres sessions de treball anteriors.
Vingut des de Milà, el president del centre de recerca i formació Economia e Sostenibilitá (EStá), Andrea Calori, va pronunciar la conferència central de la jornada. Calori va posar de manifest la importància de les iniciatives locals contra el malbaratament alimentari i la necessitat de mapejar aquest nou espai públic i empoderar les persones que hi treballen per buscar consensos. Per a ell, més que de cadena alimentària s’ha de parlar de cercle, i considerar aquest cercle com una part de les infraestructures de la ciutat. El president d’EStà va destacar també que la regulació només és un dels molts aspectes a considerar i va acabar la seva intervenció afirmant que “l’espai de discussió que heu creat és un dels més avançats d’Europa”.
Taula rodona
Després de la pausa-cafè, el president de Nutrició sense Fronteres, Lluís Serra Majem, va donar pas als participants a la taula rodona: Leonie van der Wiele, mànager del restaurant INSTOCK a Den Haag (Holanda); Albert Alberich, director general de Formació i Treball (FiT); Alberto Alcañiz, tècnic de Política Agrària de la JARC; Anna Badia, responsable de sostenibilitat de Veritas; i el mateix Andrea Calori. Les exposicions de tots ells van donar lloc a debatre qüestions relacionades amb la producció d’aliments ecològics i de proximitat com una solució viable (o no) al problema del malbaratament; la diferència entre malbaratament, sobreproducció i pèrdua d’aliments; la connexió entre política agrària europea i superproducció; i la necessitat d’empoderar els consumidors i trobar nous models que acabin amb l’especulació alimentària i aprofitin les eines tecnològiques disponibles per acabar amb el malbaratament. Val a dir que el públic també va plantejar diverses qüestions que van contribuir a alimentar el diàleg.
La sessió plenària del cicle Reduir el malbaratament, alimentar el planeta va finalitzar amb una dinàmica de treball networking en què els assistents van poder establir contactes i conèixer la tasca de nombroses entitats mentre compartien un càtering d’aprofitament servit per l’escola-restaurant D’ins de Formació i Treball.