Skip to main content

Presentació de la guia per prevenir el malbaratament en hospitals i residències

By 12 maig, 2023Notícies

Banc de Recursos i Rezero van presentar el dia 9 de maig la Guia per a la prevenció del malbaratament alimentari als hospitals i residències geriàtriques. Es tracta d’un document impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i redactat amb l’asessorament d’agents del sector. L’objectiu de la guia és facilitar als hospitals, les residències geriàtriques i les empreses de restauració col·lectiva que operen en aquests centres, el compliment de la Llei 3/2020, d’11 de març, de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari.

Exigències legals

La llei estableix que totes les empreses de la cadena alimentària, les entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquen a la distribució d’aliments tenen, entre d’altres, les obligacions següents:

  1. Disposar d’un pla de prevenció de les pèrdues i del malbaratament alimentari i aplicar-lo
  2. Reduir, mesurar i informar anualment sobre la quantificació de les pèrdues i el malbaratament alimentari
  3. Comptabilitzar els productes alimentaris que es destinin a la distribució gratuïta o a l’alimentació animal

A més, la mateixa llei estipula que s’han d’establir programes de reducció del malbaratament alimentari als hospitals i a les residències geriàtriques que ofereixen servei d’àpats o de menjador.

Contingut de la guia

La guia és una eina pràctica que adapta les pautes generals d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari a la realitat d’hospitals i residències. Així, conté recomanacions per anar avançant pas a pas, exemples i experiències d’èxit. També inclou una proposta de quantificació bàsica, que fixa els mínims a complir, i una proposta de quantificació detallada.

Alhora, s’ha elaborat una Plantilla per a l’elaboració d’un pla de prevenció del malbaratament alimentari (MA) en hospitals i residències, amb taules per dur el registre de la quantificació i fer els càlculs del malbaratament alimentari anual.

Treball en xarxa

Per redactar la guia, Rezero i Banc de Recursos partien del coneixement que ja tenien del sector. Gràcies al projecte conjunt Pont Alimentari, les dues entitats han treballat colze a colze amb equipaments hospitalaris per evitar el malbaratament dels excedents. És el cas de l’Hospital Germans Trias, que des del 2017 canalitza els seus excedents alimentaris seguint el protocol establert per Pont Alimentari.

A més, abans de començar a elaborar la guia, Banc de Recursos i Rezero van contribuir a la constitució d’un Consell Assessor integrat per entitats i empreses del sector, especialistes i representants de l’Administració pública amb competències en la matèria. Amb les diverses trobades, els agents han pogut aportar experiència i coneixement que han enriquit la guia. A més, han tingut oportunitat de contribuir al procés de redacció. Així mateix, el Consell ha esdevingut un espai d’intercanvi i trobada per al sector.

Acte de presentació

La guia es va presentar en el marc de la jornada PATT Prevenció del malbaratament alimentari als hospitals i residències geriàtriques. L’acte va comptar amb la participació d’Adrià Comella, director de l’Hospital de Sant Pau, que va fer la benvinguda institucional; Joan Gòdia, director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia; i Ignasi Carrasco, director de l’Àrea Assistencial del CatSalut.

La presentació de la guia va ocupar el primer dels tres blocs de la jornada. Mariona Ortiz de Banc de Recursos i Laia Carulla de Rezero en van donar a conèixer els principals continguts. En el segon bloc es van exposar alguns casos d’èxit del sector hospitalari en la prevenció i reducció del malbaratament alimentari. En el tercer i últim bloc de la jornada, va tenir lloc la taula rodona La gestió del malbaratament alimentari als hospitals i residències geriàtriques, amb agents clau del sector.

Suport tècnic de Rezero i Banc de Recursos

Si has d’elaborar un pla de prevenció del malbaratament alimentari i busques suport tècnic,

Contacta amb nosaltres